Ons verhaal

Verpakkingsproducent Oerlemans Plastics is ooit als handelsbedrijf in 1948 ontstaan vanuit de levering van folies en verpakking voor de agrarische markt. Naamgever Josinus Oerlemans zag in de oliecrisis van begin jaren zeventig dat het zelf maken als Nederlandse producent een meerwaarde is voor diverse markten. Het bedrijf is de laatste decennia sterk gegroeid; er werken nu zo’n 270 vakmensen op de Brabantse locaties Genderen en Giessen. Als onderdeel van de OPACKGROUP is Oerlemans Plastics inmiddels een van de grootste verpakkingsproducenten in de Benelux en groeit gestaag door onder het motto: the sustainable innovator!

De jaren ’50:
De grondslag voor ons huidige bedrijf wordt in 1948 gelegd door J.M. Oerlemans die begint met een loonspuitbedrijf. Al gauw ontdekt hij dat handel in land- en tuinbouwbenodigdheden waaronder plastic folie, een logisch gevolg is van de eerste activiteit.

De jaren ’60:
Een nieuw bedrijfsgebouw met kantoren wordt in gebruik genomen. De activiteiten worden uitgebreid met de zogenaamde grondontsmetting voor de glas– en vollegrondtuinbouw. De toename van de bedrijfsomvang noopt tot een andere ondernemingsvorm en geeft aanleiding tot een nieuwe bedrijfsnaam ‘Handelsonderneming Oerlemans NV’. In de jaren daarna wordt de handel in folieproducten en de grondontsmetting ondergebracht in afzonderlijke vennootschappen.

De jaren ’70:
De activiteiten in plastic folieproducten nemen grotere vormen aan. Mede naar aanleiding van de oliecrisis wordt in 1973 een begin gemaakt met het zelf extruderen van plastic folies. Er ontstaat dan een echt productiebedrijf.
De marktsegmenten land- en tuinbouw, grossiers van kleinverpakkingen en de industrie blijken een goede keuze te zijn geweest. Immers de productiecapaciteit blijkt al snel te klein. Nieuwe extruders en afwerkingmachines worden bijgekocht, om aan de verhoogde vraag van klanten te kunnen voldoen.

De jaren ’80:
Gaandeweg neemt het aantal producenten en het aantal afnemers toe. De pioniersfase, waarin een klein assortiment met relatief eenvoudige productiemiddelen wordt gemaakt, blijkt allang plaats te hebben gemaakt voor een doorgroeifase, waarbij schaalvergroting en moderne productiemiddelen onontbeerlijk zijn.
Met steun van de toenmalige moedermaatschappij Kleiberg Beheer BV ontwikkelt Oerlemans Plastics zich tot een moderne geavanceerde onderneming. Oerlemans Plastics heeft als doel kwaliteitsverbetering en verbreding van het assortiment. Daarom wordt in deze jaren veel geïnvesteerd in nieuwe gebouwen (inmiddels 8.000 m²), machines, installaties en productontwikkeling. Oerlemans Plastics producten worden afgezet in Nederland en de omringende landen. De onderneming telt in deze periode 70 medewerkers.

De jaren ’90:
De uitbreidingsinvesteringen die eind 1989 gerealiseerd zijn, moeten nu een bijdrage gaan leveren aan het rendement. Kwaliteitsgedachte in de breedste zin van het woord doet zijn intrede. De term ‘OPUS’ wordt gelanceerd, hetgeen staat voor ‘Oerlemans Plastics Uit de Startblokken’. Achter deze term schuilt de noodzaak om de kwaliteit en de service in de organisatie op een hoger peil te brengen.
Inmiddels zijn de gebouwen uitgebreid tot 10.500 m². Het aantal personeelsleden telt dan 100 medewerkers en per 01-04-’90 wordt de aansluiting bij de NWBC-CAO gerealiseerd.

Het jaar ’91:
Er vindt opnieuw een grote stap in de uitbouw van ons bedrijf plaats. De toenmalige moedermaatschappij Kleiberg Beheer BV gaat verhuizen naar een kantoorpand in ‘s-Hertogenbosch. Het bedrijf krijgt de gelegenheid een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan, namelijk de bouw van een modern kantoorpand. Eind 1992 is de bouw gerealiseerd en de verhuizing een feit.

De jaren ’96/’97:
Na enige jaren van consolidatie en optimalisatie is het tijd om het bedrijf verder uit te bouwen. Het bedrijventerrein in Genderen was inmiddels te klein om de toekomstplannen te realiseren. Aan de Industrieweg 7 te Giessen wordt een bedrijfspand aangekocht. Dit object met een grootte van 20.000 m², waarvan 8.000 m² bebouwd, gaat een drukkerij en afwerking huisvesten. Dit geeft de extrusie-afdeling in Genderen de ruimte om verder uit te breiden. Een nieuwe folieblaastechniek doet zijn intrede. Voorheen was Oerlemans Plastics gespecialiseerd in monolaagse extrusie. Nu kunnen klanten ook méérlaagse; de zogenaamde co-extrusie producten afnemen. In dat jaar werd Altas overgenomen en geïntegreerd in de locatie in Giessen. Hiermee werden DKT-draagtassen aan het pakket toegevoegd.
De onderneming bestaat nu uit 105 vakmensen. In Giessen gaan circa 45 medewerkers werken en in Genderen ca. 60.

De jaren ’98/’99:
Oerlemans Plastics groeit gestaag verder. In deze jaren is er veel geïnvesteerd in modernisering van het machinepark in Genderen en Giessen. Het personeelsbestand in zowel Genderen als Giessen is uitgebreid naar 80 medewerkers per locatie.

2007:
Op 31 mei 2007 komen Kleiberg Beheer BV en directeur Joan Hanegraaf tot overeenstemming om de aandelen van Oerlemans Packaging BV over te dragen. Er is sprake van een Management Buy-out. Joan Hanegraaf wordt via Hanegraaf Holding BV enig aandeelhouder. Joan was op dat moment al 22 jaar, sinds 1985, werkzaam binnen de Kleiberg Groep, waarvan 13 jaar als directeur. De tweede helft van 2007 wordt de uitbreiding van de drukkerij in gebruik genomen. Opnieuw is 500 m2 aan productieruimte toegevoegd. Dit is nodig om de nieuwe investering: een 8-kleuren drukpers van W&H te plaatsen. Deze nieuwe drukpers is the state of the art op flexodrukgebied met een maximale output van 600 meter per minuut.
Aan het einde van 2007 verhuist het grootste gedeelte van de afdeling logistiek in Genderen naar het nieuwe magazijn in Giessen. Deze uitbreiding heeft een vloeroppervlakte van 4000 m2 en 8000 palletplaatsen. Met de ingebruikname van dit nieuwe magazijn is het jarenlange chronische gebrek aan opslagcapaciteit van de baan en kunnen we ons gaan richten op het efficiënt aansturen van de interne en externe logistieke processen.
Er werken bij Oerlemans Plastics op dit moment 250 medewerkers, waarvan 85 op de locatie Genderen en 165 op de locatie te Giessen.

2019
In 2019 worden de machineparken van de bedrijven Ecolon en Frisiapack geïntegreerd in Oerlemans Plastics. Het Oerlemans Technology Centre (OTC) wordt in oktober geopend, tegelijk met de startup van het Oerlemans Repro Centre (ORC). Beide business units voegen expertise toe aan het productresultaat voor onze partners; het OTC op het gebied van Research & Development en het ORC op het gebied van reprografie en controle van drukwerkkwaliteit.

2021/22
De locatie in Giessen van Oerlemans Plastics wordt uitgebreid. Door nieuwbouw van onder andere een 25 meter hoge extrusiehal gaat het bedrijf qua bebouwd grondoppervlak verdubbelen naar 8.800 m2.

2023
In het jubileumjaar (Oerlemans Plastics bestaat 50 jaar) is de extrusie opstelling in Giessen een feit! Met twee ultramoderne 7 laags extruders wordt een productie opgebouwd van veelal recyclebare verpakkingsoplossingen, die voldoen aan de actuele richtlijnen en meehelpen in het proces naar een circulaire en milieuvriendelijke economie.

Een sterk team van vakmensen in verpakking

Oerlemans Plastics produceert en levert een volledig assortiment specialistische, flexibele folies en verpakkingen in papier en kunststof varianten. Oerlemans Plastics maakt onderdeel uit van de OPACKGROUP: zeven fabrikanten, tien productielocaties, een zelfstandig onderzoekslab, in home reprografie en meer dan 750 vakmensen met een schat aan ervaring! Wij willen jou graag ontzorgen; van ontwerp tot en met de productie van de verpakkingen.

Meer dan 3.000 producten op maat gemaakt

In onze digitale productomgeving ontmoeten innovatie en duurzaamheid elkaar in het gevarieerde aanbod van flexibele verpakkingsoplossingen op maat. Dit kan via onze maatwerk producten of via het complete portfolio van de OPACKGROUP, waar wij onderdeel van uitmaken.

Met een gezonde mix van kennis en passie voor het verpakkingsproduct zijn wij gespecialiseerd in het ontwikkelen van geavanceerde verpakkingsoplossingen die niet alleen voldoen aan de eisen van de hedendaagse dynamische markt, maar deze zelfs overtreffen!

Thuis in alle markten

In onze digitale marktomgeving heeft u als bezoeker dé bestemming bereikt voor op maat gemaakte verpakkingsoplossingen in een breed spectrum van sectoren. Deze verdelen wij in hoofdgebieden food, non-food en agri/horticulture.

Ontdek de gedetailleerde marktselecties van ons bedrijf én moederbedrijf OPACKGROUP, die nauwgezet zijn afgestemd op specifieke branchebehoeften. Met focus op maatwerk en innovatie ontdekt u de perfecte verpakkingsoplossingen, die uniek ontworpen zijn voor uw bedrijf.

Ervaar onze expertise in verpakkingen voor verschillende markten – uw reis naar oplossingen op maat begint hier!

Denk in oplossingen

Maak kennis met de oplossingen van Oerlemans Plastics: onze online hub – gewijd aan de unieke eigenschappen van verpakkingen. Ontdek innovatieve, duurzame oplossingen op maat voor diverse industrieën. Denk aan bijvoorbeeld flexibele verpakkingsopties, die zijn ontworpen voor ultieme productbescherming en verantwoordelijkheid voor het milieu.
Help ons bij het vormgeven van een groenere, efficiëntere toekomst – samen kunnen we impact maken! Een paar voorbeelden:

  • opackgroup-check
    communicatie op verpakking
  • opackgroup-check
    tegengaan voedselverspilling
  • opackgroup-check
    CO2-reductie

Laatste nieuws

Lees meer over onze laatste ontwikkelingen, publicaties, blogs en artikels met derden in Oerlemans Plastics newsroom.

naar nieuwsoverzicht