Regelmatige updates over uw vakgebied?
9 september 2021 - 68 keer bekeken

Op gebied van meststoffen zijn al sinds mensenheugenis duurzame oplossingen verkrijgbaar. Het gebruik van dierlijke uitwerpselen is of organische restproducten was simpelweg de enige oplossing tot in de 19e eeuw het kunstmest werd “uitgevonden”. Ook in de tuintjes van de consument was kunstmest tientallen jaren populair, maar de revival van het organische mest werd al ingezet voordat het zorgdragen voor een beter milieu een breed, maatschappelijk gedragen motto werd.

Bij Oerlemans Plastics maken we al zo’n 25 jaar hoogwaardig full colour en rondom bedrukte consumentenverpakkingen voor de meststoffenbranche. Op het gebied van de verpakkingen om die meststof heen zie ik nu ook een sterke trend om de verpakking zelf duurzamer te maken.

Het verduurzamen volgens de vijf “Re’s”van de “Rethink”-methode zit al enkele jaren ingeslepen in onze werkwijze en daarmee kunnen we onze klanten helpen de duurzame oplossing te kiezen die het beste bij hem of haar past.

Dikte reductie is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij verduurzamen maar kan nog altijd een effectieve manier zijn om de inzet van eindige grondstoffen te verminderen.

Bedrijven vinden dit vaak echter niet voldoende en zoeken naar iets wat meer tastbaar of meetbaar is om aan de consument te tonen of waar de marketingafdeling ook mee uit de voeten kan. Ik krijg dan ook steeds vaker de vraag mee te bedenken wat verder nog te doen is op gebied van het verduurzaming van verpakkingen.

Best een heleboel kan ik je vertellen!

Doe je bijvoorbeeld zaken met grote retailers, die een lage CO2 footprint willen en dus cijfermatig de verduurzaming kunnen onderbouwen, dan is de inzet van biobased materiaal een mooie oplossing. Een kunststofverpakking, die (deels) gemaakt is uit een hernieuwbare (plantaardige) bron laat namelijk bij een LCA berekening een mooie uitkomst lzien. Daarbij is bij het gebruik van biobased (groene PE) door analyse aantoonbaar en gaat het veel verder dan een theoretische uiteenzetting of alleen een certificaat.

Als biobased minder bij jouw visie past en je meer ziet in circulariteit dan heb ik goed nieuws! Op dit vlak zijn de laatste jaren grote stappen gezet. De inzet van re-granulaat (recyclaat) bijvoorbeeld is een prima instrument om te verduurzamen. Zowel Post Industrial- als Post Consumer Recyclaat kan tegenwoordig in een hoog percentage in een foliereceptuur voor meststofverpakkingen worden opgenomen zonder dat de functionaliteit van deze verpakking in het gedrang komt. Natuurlijk moet je bij de inzet van recyclaat rekening te houden met een grovere structuur en een verminderde constantheid van het folie oppervlak.

Deze Biobased Polyetheen is goed recycleerbaar en kan gewoon bij de inzameling van PMD – zodat die opnieuw kan worden ingezet.

Dat hoeft echter helemaal geen probleem te zijn en met dat verschil kun je twee kanten op. Je vergroot het verschil met een virgin verpakking (nieuw materiaal) uit en benadrukt juist de inzet van recyclaat door je ontwerp te laten inspelen op de duurzaamheidsboodschap. Door te kiezen voor de juiste reprografie kunnen wij altijd zorgen voor een duurzame verpakking die volledig aan jouw wensen voldoet. We helpen je graag verder met de slimste duurzame oplossing. Verduurzamen doen we samen!

Hans van Dongen, productmanager Oerlemans Plastics

Reacties

Plaats een reactie