Regelmatige updates over uw vakgebied?
10 oktober 2021 - 39 keer bekeken

Samen met mijn collega Jesse Braun ben ik gastdocent geweest op het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg. Op 12 maart hebben we twee gastlessen “kunststoffen overal” mogen verzorgen.

Wat houdt zo’n gastles precies in?
Basisschool kinderen groep 7/8 of eerste- of tweedejaars VMBO studenten krijgen een gastles verzorgd door mensen uit de praktijk die in de kunststoffen branche werkzaam zijn. De kinderen krijgen een filmpje te zien hoe kunststoffen gemaakt worden en wat de eigenschappen hiervan zijn. Ook wordt ingegaan op de kracht van plastics om ze te recyclen.

Omdat het voor deze leeftijdsgroep beter is om interactief bezig te zijn dan heel de tijd te luisteren, is er ook een spellenkoffer bij aanwezig. Eigenlijk een soort “escape room”. De leerlingen worden in groepjes van 5 personen gedeeld. Per groepje krijgen ze een kofferset met 5 spellen. Uit elk spel komt een cijfer.

Bij de eerste koffer dienen de leerlingen de voorwerpen te sorteren in wel of geen kunststof. Leuke discussies zijn natuurlijk of b.v. een stukje stof nu wel of geen kunststof is, maar ook een stukje aluminiumfolie zorgt voor verwarring. Bij de tweede koffer dienen ze vragen te beantwoorden over de voordelen van kunststof ten opzichte van ander materiaal. In de derde koffer komt het onderwerp recycling aan bod. Vragen over in welke afvalstroom een bepaald voorwerp hoort worden beantwoord. Voor ons als gastdocenten is het ook interessant om te zien, hoe lastig het voor tieners is om te beslissen welk afval in welke afvalstroom hoort (in GFT container, Plastic heroes of restafval). Zo mag een zak chips niet bij het plastic afval, maar dient deze in de stroom van restafval te gaan. De vierde koffer gaat over de grondstoffen van kunststof. Waar kunnen kunststoffen ofwel plastic producten van gemaakt worden.

Nadat ze 4 spellen gedaan hebben, hebben de leerlingen de cijfers van het slot en kunnen ze de laatste ‘kluis’ openen. In deze laatste koffer zit een zakje met korrels die ze in heet water kunnen smelten. Hierna kan de stroperige massa in een mal gedaan worden en wordt er een kunststof sleutel gevormd. Het groepje die als eerste de kunststof sleutel gemaakt heeft, heeft gewonnen en krijgt een prijs en natuurlijk de eeuwige roem :).

Zwerfafval
Als bedrijf vinden we het ook erg belangrijk om alle tieners bewust te maken van de gevolgen van zwerfafval. Hier hebben Jesse en ik uitgebreid aandacht aan besteed. De oorzaken van zwerfafval zijn niet de materialen, maar een mentaliteitsprobleem. Afval gooi je niet op straat of in de natuur, maar in de daarvoor bestemde afvalbakken.

Rondleiding
De leerlingen krijgen ook bij ons op het bedrijf een rondleiding in de productie. Ze kunnen hierdoor ervaren wat er bij komt kijken voordat een verpakking / plastic zak van de machine komt. Bij Oerlemans Plastics is het gehele productieproces te zien, van het folieblazen, bedrukken, eindbewerking tot aan de logistiek.

Basisscholen en middelbare scholen zijn van harte welkom om een gastles te volgen bij Oerlemans Plastics, of bij een van onze zusterbedrijven. Dit programma is prima in te passen in bij voorbeeld een thema als techniek, hoe worden producten gemaakt, van grondstof tot eindproduct etc. Informeer naar de mogelijkheden. Laat je verrassen door de wereld van kunststoffen!

Geschreven door Carin van Herwijnen
cw@oerlemansplastics.nl

Reacties

    Goedenavond, graag meld ik onze groep 7 en 7/8 aan voor bovenstaand programma.

    Willeke van den Boogaart

    Ik heb u een mail gestuurd. Jullie zijn van harte welkom! Groeten, Carin van Herwijnen

    Oerlemans

Plaats een reactie