Regelmatige updates over uw vakgebied?
1 januari 2018 - 120 keer bekeken

Mensen vragen me uiteraard wel eens wat ik voor werk doe. Als ik dan aangeef dat ik “in de verpakkingsfolie” zit, dan gaan de wenkbrauwen soms omhoog: “Verpakkingsfolie? Is dat niet saai?” Maar zodra ik dan vertel wat er allemaal bij komt kijken, dan verrast men dat toch vaak. Want in de verpakking komt eigenlijk alles samen: folie, voedingsmiddel, productie, marketing, verkoop, logistiek, innovatie, duurzaamheid, recycling, regelgeving, veiligheid, noem maar op!

Alleen al wat wij als producent moeten doen om een geschikte folie te maken voor het verpakken van voedingsmiddelen. Welke technologie daarachter schuilgaat evenals de investeringen in machines. Maar ook inspanningen als het gaat om innovatie en zeer zorgvuldige testtrajecten. En dan nog het produceren zelf. Steeds weer opnieuw tegen dezelfde hoge standaard. Want een verpakking moet altijd alles steeds evengoed kunnen: Het voedsel beschermen gedurende de gehele gewenste houdbaarheidstermijn en liefst nog langer. Hij moet voedselveilig zijn en deze veiligheidsnormen worden jaar na jaar strenger. De verpakkingsfolie moet snel en efficiënt door onszelf te produceren zijn, maar net zo gemakkelijk, efficiënt en stabiel door de verpakker te verwerken zijn. Daarna moet de verpakking het transport kunnen doorstaan, want in de supermarkt moet de verpakking het product (vaak door middel van fantastisch mooi drukwerk) aantrekkelijk maken zodat de consument er extra door wordt verleid. En dan zijn er vaak ook nog allemaal spannende extra trucs nodig op gebied van design of gemakken als easy opening of hersluitbaarheid. Dat is nogal wat voor een alledaags plasticje..

Zo is de verpakking inmiddels een essentieel onderdeel van product en proces geworden, welke balanceert op al die snijpunten. Alles hierin is geoptimaliseerd. En efficiëntie bepaalt daarbij de broodnodige kostenbeheersing. ’t Moet toch allemaal ook nog een beetje betaalbaar blijven, nietwaar? En dan moet vooral de verpakking ook nog eens duurzaam zijn, zeker bij voedingsmiddelen, waar de verpakking toch een beetje gezien wordt als een noodzakelijk kwaad.Dat maakt het gevoelsmatig misschien ook wel een beetje lastig. Als consument zie ik namelijk zelf de zakken verpakkingsafval thuis ook toenemen. Misschien is het wel, omdat ook ik best graag duurzaam wil leven, maar ondertussen toch steeds meer afval teweeg lijk te brengen. En dat dat een beetje tegenstrijdig lijkt…

Gek genoeg, het belang en functie van de verpakking voor een product en de technologie erachter ontgaat een consument soms een beetje, evenals de duurzaamheidsdiscussie die er voortdurend in de branche over gevoerd wordt. Misschien moeten we daar eens iets aan gaan doen. Want mede door een juist gebruik van plastics, blijven voedselproducten middels een minimale milieubelasting wel langer houdbaar, zodat het risico op voedselverspilling fors vermindert. De milieubelasting bij de productie van het voedsel zelf, denk maar aan bijvoorbeeld vlees, is meestal een veelvoud van die van de verpakking. Dus de kleine verpakkings-plus voorkomt een grote product-min.

Maar er is meer: veel plastics kunnen we inmiddels ook maken uit organische oorsprong, bijvoorbeeld uit de resten van suikerriet, zonder wezenlijk verandering aan de vertrouwde functies. Hierdoor is het CO2 neutraal produceren van een gewone kunststof verpakking nu al vaak gewoon mogelijk, terwijl dat verpakkingsafval op dezelfde manier weer kan worden hergebruikt als olie-gebaseerd plastic. Met een mooie term heet dat circulaire economie. Daar wordt inmiddels heel hard aan gewerkt.Als ik als consument het afval thuis netjes gescheiden inlever, dan draag ik daar mede aan bij. En nu de voedselfabrikanten steeds vaker kiezen voor een verpakking van een duurzame oorsprong, dan zal het milieu uiteindelijk van die inspanning gaan profiteren.

Dus toch nog 2 goede voornemens voor 2018 gevonden: toch eens vaker deze dingen vertellen aan iedereen die ik tegenkom, zodat dat het begrip en de bewustwording over verpakkingen een beetje vergroot wordt. En mijn eigen verpakkingsafval ook netjes blijven scheiden, natuurlijk!

Geschreven door Hugo Das

Reacties

Plaats een reactie