Regelmatige updates over uw vakgebied?
10 oktober 2016 - 234 keer bekeken

Afgelopen zaterdag stond ik weer eens aan de kassa van een winkel. Schoenen, sokken, shirtjes en een jas gekocht voor de kleine man. De verkoopster haalt de kaartjes eraf, slaat alles aan op de kassa, geeft het bedrag aan me door en schuift de hele hoop naar me toe. Ietwat verbaasd kijk ik rond en zie op de kassa de volgende mededeling:
“Sinds januari geven we geen plastic tasjes meer weg in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.”
Nog steeds verbaasd kijk ik naar de cassière en vraag om een tasje om mijn spullen in te doen. Of had ze werkelijk verwacht dat ik met die 8 artikelen en mijn kleine man aan de hand de roltrap af zou gaan lopen en mijn wagen proberen te openen zonder dat alles op de grond valt? Ze pakt een tasje onder uit de toonbank en zegt: “We moeten voor dat tasje wel 1 cent rekenen, want gratis weggeven mag niet meer. Voor mijn part reken je 5 of 10 cent, maar ben wel zo klantvriendelijk omdat van te voren even aan te geven ipv de spullen zo naar me toe te schuiven.

Ons milieu
Sowieso ben ik wel klaar met de discussie dat de tasjes zorgen voor zwerfvuil en zo slecht zijn voor het milieu. Het zijn namelijk niet de tasjes die dat veroorzaken, maar wij, de gebruiker. Ik zet dit even af tegen plastic flesjes, die nog overal in de berm liggen. Zouden we over een jaartje of wat in de winkel staan en de verkoopster aan ons vragen: “Zal ik de cola zo in uw mond gieten of wilt u er een flesje omheen? Dat kost dan 25 cent extra!”
Ik zie namelijk nooit iemand halverwege de route van de winkel naar huis zijn plastic tas leeghalen, de tas weggooien, en verder rijden. Wel zie ik mensen hun flesje leegdrinken en weggooien. Dat flesje gaat niet mee naar huis, die plastic tas wel. En van daar is het een kleine stap om dat tasje te hergebruiken of in te zamelen en bij het plastic afval te deponeren. Het is trouwens ook een kleine stap om dat flesje thuis weg te gooien, maar dat terzijde…..

Verbod
Dat verbieden van het gratis weggeven van tasjes zal het probleem m.b.t het milieu en die plastic soep niet oplossen. Het wordt tijd dat men eens gaat beseffen dat het gedrag van de mens zorgt voor deze vervuiling. Diezelfde mens die op het moment zo vol is van elektrisch rijden en windmolens. Niet in de gaten hebbende dat in die accu’s het metaal neodymium zit. Ooit gezien hoe de omgeving eruit ziet waar dit metaal gewonnen wordt? Google maar eens op giftig meer Baotou. Of kijk eens op dit linkje, waar een filmpje staat over dit onderwerp.
Wat ik maar even kwijt wil is dat dat eeuwige “gezeur” dat die plastic tasjes toch zo slecht zijn geen geldend argument meer is. Het zou onze regering sieren als ze, in plaats van dingen te verbieden, eens inzien dat een campagne m.b.t inzameling misschien meer plastic uit de berm weghoudt dan dit geneuzel. We gooien toch ook geen huisvuil in de groenbak, of een conifeer in de papierbak. Wat is er dan zo moeilijk aan om het plastic ook apart te houden? Denk daar maar eens over na 🙂 .

Geschreven door Rob de Keijzer

straatbeeld-klein

Reacties

Plaats een reactie