Regelmatige updates over uw vakgebied?
11 november 2020 - 14 keer bekeken

Een veelvoorkomend probleem om specerijzakken goed dicht te kunnen sealen is de aanwezigheid van stof of poeders. De gevolgen zijn productievertragingen tot wel 50% van het dicht-sealen of lekkages bij de geproduceerde zakken.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De oorzaken van de problemen van dit gecompliceerde productieproces zijn divers. Minuscule stofdeeltjes, een te hoge temperatuur, teveel seal-tijd, teveel druk of een combinatie van de vorige factoren kunnen de oorzaak van gaten in de folie zijn. Daarnaast kan een te lage temperatuur, te weinig seal-tijd en/of te weinig druk ervoor zorgen dat de zak opengaat.

In het permanente onderzoek om de gewenste output in aantal en kwaliteit te verbeteren, heeft het Oerlemans Technology Centre (OTC) een nieuwe folie receptuur ontwikkeld. Het R&D team met Mark van Huijstee, Rob van der Bruggen en Patrick Verschaeren heeft een succesvolle reeks testen uitgevoerd met een samenstelling van grondstoffen in combinatie met de juiste productie parameters.

De seal-laag vloeit bij de nieuwe receptuur als het ware om de stofdeeltjes heen en geeft daardoor een goede afdichting. Hierdoor ontstaat veel winst op het gebied van snelheid, betrouwbaarheid en kwaliteit.

Het testresultaat betekent zeer goed nieuws voor producenten en handelaren in de foodsector! Met deze oerdichte folie besparen foodpartners zowel in tijd, product derving als kosten. Toepassingen zijn er mogelijk voor zowel kant en klare zakken als voor de Form-Fill-Seal (FFS)-folies.

PRODUCTIEVOORBEELD KILOZAK MET KERRIE

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • normale folie prestatie:

40 takten/eenheden per minuut x 50 productieminuten = 2.000 zakken per uur

  • met Oerlemans folie receptuur:

60 takten/eenheden per minuut x 50 productieminuten = 3.000 zakken per uur

  • per uur scheelt deze bewerking minimaal 20 eenheden x 50 productieminuten = 1.000 zakken!

Door continu te innoveren en investeren in nieuwe recepturen maak we het verschil in kwaliteit en effici├źntie bij de klant.

Geschreven door Jan Wessemius

Reacties

Plaats een reactie