Regelmatige updates over uw vakgebied?
3 maart 2021 - 12 keer bekeken

Ondanks de corona situatie is de markt van verpakkingen volop in ontwikkeling op het gebied van verduurzaming. De consument vraagt erom. Bekende merken, retailers en brancheverenigingen spelen hier op in door het opstellen van toekomstbestendige verpakkingsrichtlijnen. Sommige partijen stellen deze richtlijnen gezamenlijk op, anderen bepalen een unieke verpakkingsstrategie voor zichzelf.

Rethink!

De Oerlemans Packaging Group is al jaren continu in ontwikkeling om folies en verpakkingen stap voor stap verder te verduurzamen. Hiervoor hanteren we het Re-think principe : Re-duce – Re-use – Re-cycle – Re-design – Re-new. Er is niet één ultieme oplossing. Mogelijke oplossingen om te verduurzamen liggen in maatwerk, functionele eigenschappen en de verduurzamingsstrategie van bedrijf of branche. Hierbij maak ik onderscheid tussen een tweetal mainstream sectoren:

Non-food verpakkingen

Naast het verder reduceren van verpakkingsmateriaal zien we hier de trend naar de inzet van gerecyclede grondstoffen. Met onze constante “Circuflex” kwaliteit is een inzet van 80% PCR (Post Consumer Recycled) haalbaar. Denk aan toepassingen voor potgrond, meststoffen, e-commerce, krimpfolie, sleeves voor jerrycans en melkflessen.

Food verpakkingen

In de food industrie zien we een trend naar het herontwerpen (Re-design) van verpakkingen: verpakkingen met barrière eigenschappen moeten na gebruik 100% te recyclen zijn. Diverse merkeigenaren en retailers hebben zichzelf als doel gesteld dat al in 2025 alle verpakkingen 100% recyclebaar moeten zijn. Haast is dus geboden!

De inzet van mono materialen is hierbij het centrale thema. Voorkom dus inzet van gecombineerde materialen zoals een deels plastic, deels papieren verpakking. Voor de inzet van barrière verpakkingen hebben we afgelopen jaar diverse successen behaald om deze 100% recyclebaar te maken. Verpakkingen gemaakt van mono PE worden ingezet als PET / PP, PA en PVDC vervangers.

Ik heb een aantal van onze actuele duurzame verpakkingsproducten voor u op een rij gezet:

• Mono PE recycleerbare barrièrefolie voor bijvoorbeeld kaasverpakking

• Ready to Recycle (RTR) vlakfolie

• Circuflex Stretchhood van Plasthill bestaande uit recycled content voor in de bouw

• Circu-Sleeves gemaakt uit > 80% PRC gebruikt om jerrycans, gasflessen, melkcans etc.

• Potgrondzak met Blauer Engel keurmerk, > 80 % PCR

• Bio-afbreekbare folie voor horticulture

• Award winnende webshopbag

• Krimphoes met certified recycled content voor onder meer palletverpakking

• Recycleerbare Biobased Verpakkingen voor food en non-food toepassingen

De Oerlemans Packaging Group zet volop in op deze- en andere verduurzamings-ontwikkelingen. Op onze productielocatie in Giessen wordt nu groots geïnvesteerd in nieuwe productiehallen en nieuwe extruder-machines zodat we nog meer van deze recyclebare barrière folies kunnen produceren. Voor iedere sector zijn er productspecialisten die u verder kunnen helpen met uw verduurzamingsvraagstukken. Ik ben trots op de Oerlemans Packaging Group, onze klanten én alle collega’s waarmee we samen deze ontwikkelingen en innovaties realiseren!

Geschreven door Merijn Bos, Sales Director Oerlemans Packaging Group

Reacties

Plaats een reactie