Regelmatige updates over uw vakgebied?

Begin februari verscheen op  hln.be een bericht over dat niet enkel de hamburger ongezond is, maar ook de verpakking. Natuurlijk is het redelijk verontrustend dat men, bij het eten van toch al niet het gezondste voedsel, ook nog schadelijke stoffen binnenkrijgt die geassocieerd worden met kanker en een schadelijk effect hebben op ons immuunsysteem. Deze PFAS worden gebruikt in b.v. tapijten, bekleding, stoffering, schuim voor brandblussers en chroom. Dit alles past natuurlijk ook niet helemaal in het BRC en voedselveiligheid verhaal, wat toch de laatste jaren een hot issue is. We doen zo goed ons best om BRC ( en HACCP) na te streven en lopen met haarnetjes op om eventuele haren (of iets dergelijks) in de producten en verpakkingen te voorkomen, maar aan de andere kant vinden we dus wel schadelijke stoffen in de verpakking.

M.b.t HACCP moeten bedrijven die zich bezighouden met de bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie van levensmiddelen alle aspecten van het voortbrengingsproces identificeren en op gevaren te analyseren. We mogen toch aannemen dat de grondstoffen, en het effect daarvan in de verpakking, dan toch ook geanalyseerd worden. Maar blijkbaar heeft dat niet alle prioriteit en zien we de “critical points” die op de lange termijn pas boven komen drijven niet als belangrijk. Heel kort door de bocht zou ik liever een haar vinden in mijn verpakking dan dat ik met de gedachte moet rondlopen dat mijn immuunsysteem er over een tijdje aan onderdoor gaat door de schadelijke stoffen in de verpakking.

Alternatief is voorhanden
Gelukkig is er een alternatief voor deze verpakking om het vet e.d op te vangen, eentje die niet schadelijk is voor mens en dier. Oerlemans Plastics ontwikkelt een verpakking die dezelfde eigenschappen heeft als datgene wat nu gebruikt wordt, maar die niet schadelijk is voor de gezondheid. Wilt u hier meer informatie over, contacteer dan onze productspecialist Hugo Das. Hij kan u verder helpen met het ontwikkelen en testen van deze “niet schadelijke en bio-afbreekbare ademende folie” voor uw etenswaren.

Oerlemans Plastics B.V.
Kleibergsestraat 4
4265 GB GENDEREN
Tel. 0416-358100
contactpersoon: Hugo Das
hd@oerlemansplastics.nl
www.oerlemansplastics.nl