Regelmatige updates over uw vakgebied?

PerfoTec en Oerlemans Plastics gaan samenwerken om de duurzame eigenschappen van verpakking voor groente, fruit en bloemen verder te optimaliseren. De machinefabrikant en verpakkingsproducent creëren een unieke verpakkingstechniek waardoor de houdbaarheid wordt verlengd en daardoor de (voedsel)verspilling wordt gereduceerd; wat en passant kosten bespaart voor afnemers. Vorige week werd de samenwerking tussen beide partijen officieel bekrachtigd bij Oerlemans Plastics in Genderen.

PerfoTec levert een laserperforatiemachine en uitgebreide kennis rond de respiratie (gasdoorlaatbaarheid) van producten uit de land- en tuinbouw. Oerlemans zelf produceert verpakkingsfolie volgens de juiste functionele eigenschappen zoals dikte en samenstelling van het materiaal. Marktpartijen kunnen bij Oerlemans via deze unieke combinatie ervaren hoe hun producten meer rendement gaan opleveren.

Directeur Bas Groeneweg van PerfoTec is enthousiast. “We hebben al voor honderden specifieke producten de optimale condities weten te creëren als het gaat om houdbaarheidsverlenging. Elk product heeft parameters als gewicht, ideale temperatuur en ‘ademhaling’; de respiratie. Deze data zorgen voor een uniek profiel waarbij wij onze laserperforatiemachine uiterst precies af kunnen stellen voor het juiste gaatjespatroon in de verpakking. Oerlemans Plastics voegt als gespecialiseerde folieproducent kennis en productievolume van het duurzame verpakkingsmateriaal toe en zo ontstaat een optimaal product voor zowel onze klanten als die van Oerlemans!”

Directeur Bas Groeneweg van PerfoTec (links) en directeur Johan Kranenbroek van Oerlemans Plastics bekrachtigen de samenwerking voor deze unieke productverbetering

Productmanager Tibor Tholen heeft vanaf het begin van het traject geloofd in deze samenwerking. “Op deze wijze kunnen we de klant actief helpen bij verbetering van het productresultaat. Kijk naar de PerfoTec Liner Bags voor in kratten en dozen die we nu samen met PerfoTec gaan realiseren. Doordat deze volumeverpakking allerlei soorten groente, fruit en bloemen meteen op de juiste wijze afsluit, blijven deze producten substantieel langer houdbaar. Druiven bijvoorbeeld kunnen zo weken langer houdbaar blijven. Bovendien is er vrijwel geen gewichtsverlies; iets wat belangrijk is om ook de juiste prijs te krijgen als fruithandelaar. En wat te denken over de transportkosten? Vooral voor internationaal transport kan met deze resultaten het product vaak via de goedkopere route over zee.”

In de komende maanden wordt een speciale laserperforatiemachine op de locatie van Oerlemans Plastics in Giessen geïnstalleerd en getest. Beide partijen kijken met vertrouwen uit naar een succesvolle samenwerking, daar de bereikte prestaties alleen maar winnaars gaan opleveren in de land- en tuinbouw!

Testresultaat van paprika’s via de verpakkingstechniek van PerfoTec & Oerlemans (links) en via de traditionele manier van verpakken na 25 dagen bij een temperatuur van 5C.

PerfoTec

Machinefabrikant PerfoTec is specialist in het verlengen van de houdbaarheid van verse producten in de groente-, fruit- en bloemenhandel. Met een team van experts ontwikkelt het bedrijf sinds 2004 uiterst geavanceerde technieken voor uiteenlopende klanten wereldwijd. In deze markt is sprake van een race tegen de klok, omdat de producten (tijdens bewaring en transport) in de handelsketen voortdurend verouderen. PerfoTec wil met de succesvolle machines de levensduur van groente, fruit en bloemen significant verlengen. Met de consistente prestaties op dit gebied wil de innovatieve Nederlandse onderneming dé standaard worden als het gaat om expertise na het oogsten.

Oerlemans Packaging Group

De Oerlemans Packaging Group waar Oerlemans Plastics onder valt, investeert sinds 1992 in verduurzaming van haar productaanbod. Het familiebedrijf produceert klant specifieke, flexibele plastic verpakkingen en folies van hoge kwaliteit. Het hele proces staat in het teken van circulair ondernemen volgens het Rethink principe, waarin materiaal reductie en gebruik van duurzame grondstoffen speerpunten zijn. Nieuwe verpakkingsconcepten worden voortdurend ontwikkeld via extrusie, flexodruk en conversie op acht locaties in Nederland. De producent bestaat uit zes dochterondernemingen (Fardem, Flexpak, Oerlemans Plastics, Oosterwolde Plastic Industrie, Perfon en Plasthill) die gezamenlijk een breed scala aan verpakkingsproducten leveren. Oerlemans Packaging Group – the sustainable innovator!

Deze film legt het proces van houdbaarheid bij versproducten en de unieke PerfoTec lasermethode in anderhalve minuut uit:

https://www.youtube.com/watch?v=dyQL1sSh-uA