Toen ik 15 jaar geleden bij Oerlemans Plastics kwam werken werd anti-condens folie gebruikt om de stookkosten zo laag mogelijk te houden. Met de nieuwe kassen die tegenwoordig worden gebouwd in combinatie met het “Nieuwe Telen” zie je dat anti-condensfolie steeds vaker wordt vervangen door vaste schermen. De energiekosten zijn lager dan 15 jaar geleden en de nieuwe kassen zijn beter geïsoleerd dus denkt men dat anti-condens folie niet meer nodig is.
Vroeger werd anti-condensfolie alleen ingezet met als hoofddoel om de energiekosten zo laag mogelijk te houden. Met 1 tot 2 weken koud weer is de anti-condens folie immers al terugverdiend. Maar tegenwoordige wordt anti-condensfolie vooral ingezet om een zo ideaal en homogeen mogelijk klimaat te creëren bij de opstart van een nieuwe teelt. De anti-condensfolie die ik adviseer is dus niet alleen kostenbesparend voor u, maar kan door een juist klimaat te creëren in de kas ook nog betere teeltresultaten voor u opleveren.
Op basis van mijn jarenlange ervaringen en contacten in de tuinbouwsector, kan ik u de juiste folie voor uw teelt adviseren. De kracht van het bedrijf waar ik voor werk (Oerlemans Plastics) zit in de ruime keuzes om tot het juiste product te komen. Zo kan ik u klantspecifieke lengtes bieden en zijn er veel opties in het ventilatiepatroon om tot het gewenste klimaat te komen.
Om tot het juiste klimaat te komen is VARIOP folie ontwikkeld. Hierbij is het mogelijk om meerdere gatenpatronen te verwerken in een rol folie. Dit biedt nog meer kansen voor u om tot een zo egaal mogelijk klimaat te komen.
OPAC 86E anti-condensfolie werkt heel goed in combinatie met een vast scherm of zelfs met 2 vaste schermen. “Ook in een beweegbaar scherm is de anti-condensfolie toe te passen. Door het scherm regelmatig te openen in de periode dat het scherm niet wordt gebruikt, kleeft de folie niet aan elkaar.” U kunt mij altijd bellen voor verdere toelichting en advies.
De voordelen voor anti-condensfolie zet ik voor u op een rijtje:
- Hoge diffuse lichtdoorlaat voor extra veel groeilicht op het bladoppervlak;
- Goede vochtregulerende werking door optimaal ponspatroon;
- Met VARI-OP ponsing wordt er een homogener klimaat gecreëerd;
- Eventueel “zijbanen” uit te voeren met minder gaten per vierkante meter, hierdoor ontstaat er minder kouval en een meer homogeen klimaat;
- Hoge energiebesparende werking door EVA toevoeging;
- AC werking aan twee zijden, dus nooit verkeerd te installeren;
- Vlamvertragend volgens de norm NTA8825/K4;
- Totale lichtdoorlaat 91%;
- Diffuse lichtdoorlaat 33%;
- Standaardbreedtes 175–200–250–330–350–425–480–530–580–680cm;
- Plano (niet gevouwen) mogelijk tot en met 680cm breed.
Voor prijzen, levertijden en andere vragen kunt u terecht bij de tuinbouwtoeleveranciers of kunt u contact opnemen met Oerlemans Plastics.
Geschreven door Henri van Hemert