Regelmatige updates over uw vakgebied?
8 augustus 2017 - 329 keer bekeken

Bij Oerlemans Plastics werken verschillende afdelingen met vakantiekrachten. Dit is zowel in de productieafdelingen als op kantoor. Even naar de situatie waar ikzelf mee te maken heb. Ik ben Marketing & Communicatie medewerker binnen Oerlemans Plastics. Gelukkig mag ik al jarenlang het plezier ervaren van de inzet van vakantiekrachten. Op dit moment werk ik samen met Rosanne van Mersbergen en Ilcia Combee.

Rosanne is hier als jong meisje begonnen, doordat ze met haar vader Dick van Mersbergen (hoofd extrusie) mee kwam naar het bedrijf. Ze zegt zelf: “In het begin deed ik kleine klusjes voor mijn vader zoals vakantieoverzichten maken, mappen labelen. Nadat ik ouder werd ben ik ook voor de verkoop afdeling gaan werken en sinds een paar jaar ondersteun ik Carin voor Marketing & Communicatie. Doordat ik al vroeg begonnen ben met werken voor Oerlemans ben in langzaam in het bedrijf gegroeid waardoor ik ook kennis heb van de OPACK-bedrijven en hun producten. Dit is een voordeel voor de werkzaamheden die ik nu uitvoer, het bijhouden van alle OPACK websites en sociale media. Op dit moment heb ik mijn HBO opleiding Integrale Veiligheidskunde aan Avans Hogeschool net afgerond. Tijdens mijn stages voor mijn HBO opleiding heb ik gemerkt dat mijn ervaring in een groot bedrijf zoals Oerlemans een voordeel heeft. Ik was al bekend met de cultuur binnen een organisatie en begreep de bedrijfsstructuur. Als je een tijdje meewerkt in een bedrijf dan weet je hoe het er in het bedrijfsleven aan toe gaat. Ik ben van plan om door te studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en hoop ik dus hier nog even te blijven werken naast mijn studie. De werktijden en -dagen van Oerlemans zijn flexibel. Dat is handig omdat de lesroosters op het HBO en WO erg verschillend zijn per week waardoor er doordeweeks geen vaste dag is dat ik kan werken.”

Zelf ben ik super tevreden over de inzet van Rosanne en voorlopig blijft ze hier nog even werken. Rosanne ervaart haar bijbaantje ook als superleuk en leerzaam. Het werk dat ze hier doet is veelzijdig en afwisselend. Ze leert zowel het werken in de Office-programma’s als in een CMS van WordPress van een website. Aldus Rosanne: “De taken die ik hier krijg zijn erg afwisselend, wat het werk erg leuk maakt. De taken geven je ook een bepaalde verantwoordelijkheid waardoor het werk zinvol voelt.”

Nu weet ik dat er ook mensen zijn die niet zo zitten te springen om vakantiekrachten. Ik denk ook dat het belangrijk is dat, als je bijvoorbeeld alleen bepaalde seizoenen vakantiekrachten hebt, je ze dan ook werk laat doen waarbij niet te veel tekst en uitleg nodig is en waarbij ze gewoon werk kunnen ‘versjouwen’. In mijn situatie komt Rosanne elke week een aantal uur, dus je kunt ze ook mee laten draaien binnen het bedrijf. Belangrijk is dat er geen strakke deadline is aan wat ze doen, want als ze onverhoopt bijvoorbeeld niet komen of een andere dag dan gepland, dan mogen we daar natuurlijk niet van afhankelijk zijn. Stiekem verzetten vakantiekrachten een hoop werk. En kom je zelf weer toe aan andere projecten binnen de organisatie die dringend opgepakt moeten worden.

Vorig jaar april is Ilcia begonnen als vakantiekracht, als opvolger voor Rosanne. Ze is 16 jaar en gaat naar het examenjaar van de HAVO op het Altena College. “In april 2016 ben ik begonnen met werken bij Oerlemans. In het begin kwam ik elke week een middag, helaas was dat in verband met school afgelopen jaar niet meer mogelijk. Dat was gelukkig geen probleem en ik kon gewoon in de vakanties blijven komen. Dat doe ik nu nog steeds. Ik hoop in mei mijn havo-diploma te behalen. Daarna kan ik elke week enkele dagen gaan werken.”

In het begin moest Ilcia haar weg vinden doordat we een vrij groot bedrijf zijn. Door de taken die ze doet krijgt ze meer feeling met de producten die we maken en wordt de bedrijfsstructuur voor haar duidelijk. Aldus Ilcia: “Binnen Oerlemans werk ik voornamelijk voor Carin. Dat gaat om taken zoals; het bijwerken van presentaties, filmpjes maken, het klaarzetten en opruimen van beursspullen, het bijhouden van de websites. Af en toe werk ik een aantal dagen voor Dick. Dan voer ik taken uit zoals; labelen, het archief herindelen, testinkt bijvullen, overzichten bijwerken. Deze vakantie ben ik ook ingewerkt bij de receptie. Ik werk dus voor verschillende afdelingen en op die manier leer ik het bedrijf beter kennen. Vorige zomervakantie heb ik meegewerkt aan de nieuwe websites. Hierdoor heb ik de verschillende OPACK-bedrijven leren kennen. Ook ben ik een beetje bekend geworden met alle producten. Daardoor begrijp ik beter wat Oerlemans en de andere bedrijven precies doen. Ik denk dat dit werk een erg goede voorbereiding is op mijn HBO-opleiding en het verdere bedrijfsleven. Daarnaast vind ik het heel erg leuk om hier te werken. Ik vind het fijn dat ik alles kan vragen en dat iedereen wil helpen. Ik hoop hier nog een heel aantal jaren te werken.”

Door op een juiste manier gebruik te maken van elkaars inzet, groei je beiden! Zo zie ik het samenwerken met vakantiekrachten. Vanzelfsprekend dien je goed te selecteren voordat je een vakantiekracht aanneemt. Spreek verwachtingen naar elkaar uit, wat duidelijkheid schept.

Geschreven door Carin van Herwijnen

Rosanne van Mersbergen                          Ilcia Combee

Reacties

Plaats een reactie