Regelmatige updates over uw vakgebied?
8 augustus 2016 - 275 keer bekeken

De eerste keer dat ik een komkommer verpakt zag in komkommerfolie dacht ik dat dit een onzinnig idee was en dat dit alleen maar vervuiling was voor het milieu, wat het gros van de boodschappers in de supermarkt ook denkt. Echter in mijn tijd bij Oerlemans Plastics heb ik gezien dat het juist andersom is en dat Komkommerfolie juist een winst is voor het milieu.

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de consumenten liever niet verpakte groenten koopt in plaats van een verpakte groenten. Ze vinden de verpakking overbodig en onnodige vervuiling.
Echter verliest een niet verpakte komkommer circa 3,5 % van het gewicht in de eerste 3 dagen nadat het geoogst is. Een verpakte komkommer vertraagd het proces van veroudering doordat het máár 1,5 % van zijn gewicht verliest na 2 weken! Dat verschil is enorm en heeft naast dat het langer houdbaar is nog veel meer voordelen.

Doordat de verpakte komkommer 2 weken houdbaar is in plaats van 3-5 dagen worden er veel minder komkommers weggegooid, dus is de voedselverspilling laag. Dit betekent minder gebruik van energie (voor het telen van een komkommer is 500 ml fossiele brandstof nodig), kunstmest, water en pesticiden die gebruikt worden om meer komkommers te produceren om de verspilde komkommers op te vangen. Dit betekent ook dat er minder fossiele brandstoffen worden besteed aan het transporteren van extra komkommers, en minder methaan wordt geproduceerd door stortplaatsen waar rottende producten worden gegooid. U hoeft zich ook niet schuldig te voelen om het plastic wat er omheen zit. Wanneer dit gewoon bij het plastic afval gaat, kan dit heel goed gerecycled worden en de energie die gebruikt wordt om de verpakking te produceren is bijna verwaarloosbaar. Met 1,5 gram (ml.) verpakking (fossiele brandstof) kunt u één komkommer (=400 gram) vers houden en dus 500ml fossiele brandstof besparen die nodig was om de komkommer te telen.

Enige tijd geleden had bijvoorbeeld een grotere supermarktketen besloten komkommers niet meer te verpakken om aan het beeld van de consument te voldoen. Echter na korte tijd kwamen ze er achter dat ze zo veel weg moesten gooien en dat dit veel meer verlies opleverde, economisch gezien aan de ene kant en milieutechnisch gezien aan de andere kant. Ze hebben daarna ook weer vrij snel besloten toch weer de komkommers te gaan verpakken.

Kortom wanneer u de volgende keer weer eens een verpakte komkommer koopt voelt u zich dan vooral niet schuldig, maar denk juist aan de reis die de komkommer heeft moeten maken om in het schap te komen. En dat door de verpakking de komkommer veel meer kans maakt om te belanden in de salade of op het broodje gezond in plaats van in de prullenbak!

Geschreven door Piet van den Oord

Reacties

    Wat interessant om te lezen, ik ben blij dat er met het gebruik van plastic voedselverspilling wordt tegengegaan.

Plaats een reactie