Regelmatige updates over uw vakgebied?
8 augustus 2017 - 746 keer bekeken

Biologisch afbreekbaar en CO2 neutraal, lekker groen bezig toch?

Steeds meer bedrijven adverteren op onder andere Social media met kreten als milieuverantwoord, materiaal besparend, groen, CO2 neutraal, afijn, u kent ze waarschijnlijk wel. Ook zo een van de grootste, zo niet grootste online elektronica aanbieders Coolblue. Bij Coolblue heeft men voor bepaalde artikelen hun welbekende doos “de zak gegeven” zoals men zelf zegt. In een post die men op Facebook heeft gezet op 28 juli vertelt men dat men voor het versturen van bepaalde producten de kartonnen doos inruilt voor een plastic verzendzak. Als belangrijkste redenen worden aangegeven dat men in de kartonnen doos dan geen opvulmateriaal meer nodig heeft, er volumereductie ontstaat en er daardoor efficiënter verpakt en verzonden kan worden. Dit is dan beter voor het milieu, aldus Coolblue. Hier ben ik het ook helemaal mee eens.

Gewild of ongewild maakt deze Facebook post een stroom aan reacties los bij klanten (en ook bij mij, eerlijk is eerlijk), die uiteen lopen van erg positief naar erg negatief.

Sommige “reageerders” vinden het jammer dat de doos niet meer als speelgoed voor hun kat of hond kan fungeren, of dat men er geen kijkdozen of knutselwerken van kan maken zoals Coolblue graag zag.
Al snel komt de discussie op plastic soep en zwerfafval, terwijl ik aanneem dat mensen hun pakketje thuisbezorgd krijgen en de verpakking (of dat nou een doos of zak is) op de juiste manier recyclen of bij het afval weggooien. Blijkbaar zijn er mensen die nog altijd denken dat wanneer wij iets in de plastic afvalcontainer gooien het daarna bij het restafval verbrand wordt, of dat mensen een pakketje op de stoep open maken en de doos of zak op de stoep gooien.

Mijn beroepsdeformatie en de onjuistheid van de berichtgeving van sommige reagerende klanten/Facebook bezoekers zorgt ervoor dat ik het niet kan laten om ook te reageren, om te proberen wat meer kennis en uitleg te geven over het onderwerp.

Dan blijkt maar weer eens te meer hoe moeilijk het is om in een paar zinnen aan mensen die wat verder van het onderwerp af staan duidelijk en zonder een heel boek te schrijven, uit te leggen wat nu werkelijk de kern van het probleem is en misschien nog wel belangrijker, hoe we daadwerkelijk deze mooie bedrijven (want Coolblue is een van mijn favoriete online winkels) kunnen helpen om de juiste keuzes te maken om een zoveel mogelijk verantwoorde verpakking te gebruiken.

Uiteindelijk hebben we met elkaar hetzelfde doel, zowel het bedrijf, in dit geval Coolblue (maar er zijn legio online retailers en fulfilment bedrijven) als de consument. Uit de reacties op de Facebook post komt een duidelijke discussie naar voren die velen ook als erg interessant beschouwen, maar waar klopt men aan voor de juiste informatie en wat zijn de juiste feiten tegenover zoveel meningen en google zoektochten?
Ik heb in de discussie die op deze post is ontstaan ook een hand uitgestoken naar Coolblue om in gesprek te raken, niet om hen te onderwijzen of terecht te wijzen, want ook ik weet niet alles van dit onderwerp, maar wel om samen te praten over juiste oplossingen en om meer duidelijkheid over het onderwerp te geven. Helaas heb ik van hen nog geen reactie hierop ontvangen.

Ik begrijp ook dat het moeilijk is tussen al die posts en reacties die op hun pagina voorbij komen, maar wellicht (hopelijk) verschijnt er op mijn smartphone binnenkort een (Cool)blue of groen lampje met een melding van hen.

Geschreven door Tibor Tholen

Reacties

    Helemaal eens. Telkens blijkt weer dat (grote) bedrijven beslissingen nemen die niet helemaal doordacht zijn. Verpakkingsfolie die biologisch afbreekbaar is moet toch vooral gebruikt worden als verpakking voor voedsel. Dan kan het na gebruik, evt met wat restjes, in de groene container. Maar zou het niet veel mooier zijn om een verpakking die gebruikt wordt als transportverpakking te produceren uit gerecycled verpakkingsmateriaal? Ten eerste een mooie toepassing voor gerecycled verpakkingsmateriaal wat niet meer in een food-contact toepassing kan worden ingezet. Ten tweede is het risico veel kleiner dat bio-afbreekbaar plastic in de PMD inzameling terecht komt waar het werkt als een enorme kwaliteitsverstoorder voor het recyclen van niet afbreekbare LDPE folie. Er zijn toch al guidelines voor het ontwerpen met gerecycled materiaal. Waarom wordt dit nu niet gebruikt?

Plaats een reactie