Regelmatige updates over uw vakgebied?
1 januari 2018 - 225 keer bekeken

Onlangs kreeg ik het eindrapport ‘Inzet van Biobased plastics in de Circulaire Economie’ op mijn bureau. Dit document, opgesteld door CE Delft, bevat een aantal interessante resultaten en aanknopingspunten. Zonder het gehele rapport hier te willen bespreken, stip ik een aantal opvallende punten aan. De belangrijkste conclusie is dat biobased plastics goed passen in een circulaire economie. Voorwaarde is wel dat er duurzaamheidscriteria worden gesteld aan de productie en toepassing, omdat een onverantwoorde druk op het voedsel en ecosysteem niet wenselijk is. CE Delft stelt verder dat gebruik van bio afbreekbare bioplastics wel toegevoegde waarde moet hebben en dat het vooralsnog geen directe oplossing biedt voor het zwerfvuil op land en water. De meeste van deze bioplastics zijn niet biologisch afbreekbaar en qua chemische structuur vergelijkbaar met fossiele plastics.

Ook de conclusie dat oxo-degradeerbare kunststoffen geen enkel milieuvoordeel hebben en niet bijdragen aan de circulaire economie, stemt tot tevredenheid. Wij pleiten al langer voor een verbod. Tenslotte moet de afvalhiërarchie leidend zijn. Voor ons betekent dit dat we als industrie kunststofproducten moeten ontwerpen, waarvoor zo min mogelijk materiaal nodig is en/of die na gebruik geschikt zijn voor hergebruik of recycling, ongeacht fossiel of biobased. Ik kan gelukkig stellen dat Oerlemans Packaging de conclusies op hoofdlijnen onderschrijft en dat wij deze denkrichting al decennia lang volgen.

  • Biobased kunststoffen moeten gemaakt zijn van duurzame biologische grondstoffen
  • Bio afbreekbare kunststoffen alleen inzetten daar waar dat een toegevoegde waarde heeft
  •  Oxo-degradeerbare kunststoffen hebben geen enkel milieuvoordeel en dragen niet bij aan de circulaire economie. Wij pleiten voor een verbod.
  • Zorgen voor een goede end-of-life oplossing. Scheiding van biodegradeerbare kunststoffen en biobased kunststoffen zodat beide apart gerecycled/gecomposteerd kunnen worden.

 

CE Delft biobased plastics in a circular economy

Voor meer informatie neem gerust contact met ons op 0416-358100
Geschreven door: Joan Hanegraaf

Reacties

Plaats een reactie